-
- Вие сте овде
-
-
Совет за мотор + останато почетничко инфо(1 посетител/и) (1) Гостин
-
-
- Rob
- Редовен член
-
- Теми:202
- Град: Prilep
- Клуб:
- Мотор:
Ајмо прв пост... Се извинувам ако темата е во погрешен подфорум и би замолил админите да ја префрлат.
Значи станува збор за тотален почетник кој нема апсолутно никаква врска со мотори, коли или било шо на тркала
Колку и смотано да звучи постов, никој учен не се родил и стварно ценам било каква сугестија, совет... Моментално живеам и работам во Штип, ридест град и ми е преку к од планинарење секој божји ден.
Не е град за пелагониец без мотор. Ова го скопчав пред неколку дена и еве ме со лаичките прашања:
1. Немам никаква возачка дозвола и ме интересира дали уствари треба да се полага за мотор од 150 - 250 кубика, колку време и парица треба за истото, дали може истото да се направи во друг град итн... Се надевам дека од сезонава има останато барем уште 2 месеца за вожња. Или можеби е прекасно допрва да почнувам со ова?
2. После интензивно разгледување на огласи сфатив дека скромното илјадарче дозволува само втора рака од непознатите(барем за мене) марки и еве шо имам во предвид:
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=764860
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=878056
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=825790
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=706748
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=763971
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=810421
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=680714
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=876601
Ненам некој посебен кеф за "чоперски" дизајн, ми треба превозно средство за релација работа-дома (а да не е скутер) и некако ова ми се виде најповолно, но не ја знам потрошувачката на горенаведените.
Шо мислите?
Фала однапред.
Роберт
Значи станува збор за тотален почетник кој нема апсолутно никаква врска со мотори, коли или било шо на тркала
Не е град за пелагониец без мотор. Ова го скопчав пред неколку дена и еве ме со лаичките прашања:
1. Немам никаква возачка дозвола и ме интересира дали уствари треба да се полага за мотор од 150 - 250 кубика, колку време и парица треба за истото, дали може истото да се направи во друг град итн... Се надевам дека од сезонава има останато барем уште 2 месеца за вожња. Или можеби е прекасно допрва да почнувам со ова?
2. После интензивно разгледување на огласи сфатив дека скромното илјадарче дозволува само втора рака од непознатите(барем за мене) марки и еве шо имам во предвид:
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=764860
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=878056
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=825790
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=706748
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=763971
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=810421
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=876601
Ненам некој посебен кеф за "чоперски" дизајн, ми треба превозно средство за релација работа-дома (а да не е скутер) и некако ова ми се виде најповолно, но не ја знам потрошувачката на горенаведените.
Шо мислите?
Фала однапред.
Роберт
-
- VaskoP
- Тазе форумџија
-
- Теми:138
- Град: Skopje
- Клуб: Guardian Angels MC
- Мотор: Honda CBX 750 F
Да те поздравам прво и добре дојде на Форумов! Имаш Дел-Стартна линија со корисни совети што можеш да ги прочиташ пред да решиш да купиш мотор! Исто така на Форумот имаш дел за претставување па како нов на форумот ред е прво да се претставиш и кажеш нешто за себе али ајде да не те караме од одма ќе се поправиш верувам.
Касно не е за ништо ако си љубител на мотори! Ако не си и не планираш да возиш и во иднина и го сваќаш возењето мотор онака реда ради мој совет ти е да се откажеш од купувањето мотор зошто истиот ќе ти направи многу проблеми во иднина почнувајќи од здравстени па материјални па уште многу други! Али ако си љубител и цврсто решен тогаш сето тоа ќе го занемариш и навистина ќе уживаш во возењето во иднина!
Ајде да не го дрвам многу ќе се обидам да ти одговорам на твоите прашања:
1. Возачка дозвола А категорија треба за секој мотор над 50цм3. Ако имаш Б тогаш полагаш полигон и градска само и тоа ќе те кошта околу 9000 ден (5000 ден часови-15 вкупно, 1200-1500 ден лекарско, и за полагање уште околу 2500 ден ако положиш од прв пат нормално а ако не е поскапо). Колку што јас знам часови можеш да земеш сегде али да полагаш мораш таму каде имаш жителство. Али за детали најдобро ти е да се обратиш во било која Автошкола што обучува за А категорија или на шалтер на МВР во станиците за технички преглед!
2. Како за почетник си направил добар избор за мотор кој не е скутер! Кинеските чопери од марката Лифан/Трува/Crow (Сите ги прави иста фабрика) сега засега се покажаа на нашиот пазар како солидни и доста издржливи за тие пари. По мене сите останати се со полош квалитет освен Кивеј кој е за класа подобар. Уосталом и по гаранцијата ќе видиш на нов кој каква класа е. Првите имаат 1 год гаранција а Кивеј 2 год.
Зависи која килажа си али за Штип и угорниците секако боље ти е да е 250 цм3 со кој можеш комотно и двајца да се возиш без многу мака.
3. Од сите понудени опции што ги покажа по мене добри ти се 1 и последната али сепак тоа е релативно. Прво треба да се види на лице место и тоа најдобро со некој што се разбира повеќе! Мислам дека имаше некоја тема на Форумов за Совети при купување на половен мотор. Прочепкај по Форумов и сигурен сум дека ќе најдеш одговор на сите прашања што ги имаш или планираш да ги поставиш пред да се одлучиш за било што!
Поздрав!
Касно не е за ништо ако си љубител на мотори! Ако не си и не планираш да возиш и во иднина и го сваќаш возењето мотор онака реда ради мој совет ти е да се откажеш од купувањето мотор зошто истиот ќе ти направи многу проблеми во иднина почнувајќи од здравстени па материјални па уште многу други! Али ако си љубител и цврсто решен тогаш сето тоа ќе го занемариш и навистина ќе уживаш во возењето во иднина!
Ајде да не го дрвам многу ќе се обидам да ти одговорам на твоите прашања:
1. Возачка дозвола А категорија треба за секој мотор над 50цм3. Ако имаш Б тогаш полагаш полигон и градска само и тоа ќе те кошта околу 9000 ден (5000 ден часови-15 вкупно, 1200-1500 ден лекарско, и за полагање уште околу 2500 ден ако положиш од прв пат нормално а ако не е поскапо). Колку што јас знам часови можеш да земеш сегде али да полагаш мораш таму каде имаш жителство. Али за детали најдобро ти е да се обратиш во било која Автошкола што обучува за А категорија или на шалтер на МВР во станиците за технички преглед!
2. Како за почетник си направил добар избор за мотор кој не е скутер! Кинеските чопери од марката Лифан/Трува/Crow (Сите ги прави иста фабрика) сега засега се покажаа на нашиот пазар како солидни и доста издржливи за тие пари. По мене сите останати се со полош квалитет освен Кивеј кој е за класа подобар. Уосталом и по гаранцијата ќе видиш на нов кој каква класа е. Првите имаат 1 год гаранција а Кивеј 2 год.
Зависи која килажа си али за Штип и угорниците секако боље ти е да е 250 цм3 со кој можеш комотно и двајца да се возиш без многу мака.
3. Од сите понудени опции што ги покажа по мене добри ти се 1 и последната али сепак тоа е релативно. Прво треба да се види на лице место и тоа најдобро со некој што се разбира повеќе! Мислам дека имаше некоја тема на Форумов за Совети при купување на половен мотор. Прочепкај по Форумов и сигурен сум дека ќе најдеш одговор на сите прашања што ги имаш или планираш да ги поставиш пред да се одлучиш за било што!
Поздрав!
-
- Rob
- Редовен член
-
- Клуб:
- Мотор:
VaskoP, фала многу на деталната информација. "Стартната линија" веќе беше внимателно прочитана и продолжувам да ги читам останатите работи, а што се однесува до делот за претставување, ќе почекам додека не го збрчам првиот мотор.
Останува да се зафатам со возачката и се надевам да ја завршам барем таа работа пред да фатат студовите, па напролет да се земи мотор. Или да земам уште сега па потоа малку вожња со возачката, и да се гаражира во зимски сон?
Иначе тоа "сега" иако звучи неподготвено и пребрзано, секако имам во предвид прибирање уште информации, консултација со стручњак пред и при купување итн...
Останува да се зафатам со возачката и се надевам да ја завршам барем таа работа пред да фатат студовите, па напролет да се земи мотор. Или да земам уште сега па потоа малку вожња со возачката, и да се гаражира во зимски сон?
Иначе тоа "сега" иако звучи неподготвено и пребрзано, секако имам во предвид прибирање уште информации, консултација со стручњак пред и при купување итн...
-
- Rob
- Редовен член
-
- Клуб:
- Мотор:
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=174766
Стручно мислење?
Пробувам да се информирам, читам, разгледувам, ама тех спекс за мене е научна фантастика. Затоа вака чат пат ќе прашувам за ваше мислење за конкретен модел. Во случај да го тргнат огласот, се работи за Yamaha FZR 250 кубика - 91ва со 23000км.
Иначе не успеав да ја најдам темата за совети при купување на половни мотори, па ако некој уфрли линк, супер.
Стручно мислење?
Пробувам да се информирам, читам, разгледувам, ама тех спекс за мене е научна фантастика. Затоа вака чат пат ќе прашувам за ваше мислење за конкретен модел. Во случај да го тргнат огласот, се работи за Yamaha FZR 250 кубика - 91ва со 23000км.
Иначе не успеав да ја најдам темата за совети при купување на половни мотори, па ако некој уфрли линк, супер.
-
- VaskoP
- Тазе форумџија
-
- Теми:138
- Клуб: Guardian Angels MC
- Мотор: Honda CBX 750 F
Не знам кај го читав тоа али еве ти она што најдов на брзина:
www.bjbikers.com/index.php?option=com_sm...53&topic=15288.0
www.bjbikers.com/index.php?option=com_sm...53&topic=15288.0
-
- Smichka
- Моторџија
-
- Теми:831
- Клуб: /
- Мотор: Keeway Hurricane
Види вака, скоро сите викаат дека кинескиве мотори не ги бива и слично. Јамаха `91 ... Јамаха се одлични мотори, но `91 тоа е веќе конзерва, во прашање се скоро 20 години. Ти препорачувам да си земеш кивеј зоќто имаат официјална страна,секој мотор си има име и соодветни делови. Што е разлика од другите кинески мотори.
-
- Rob
- Редовен член
-
- Клуб:
- Мотор:
Фала ви на одговорите. Можеби нема да го потенцирам во секој пост и лично да се обраќам спрема секој што пишал, но да знаете дека секое мислење е добредојдено и внимателно прочитано.
Гледам дека keewey се сметаат за посалам од другите, а и се поскапи, нормално. Чоперот на Бади претпоставувам е 150ка. 250-те се 1500+.
Исто така читам и дека гумите е првото нешто што треба да се смени кај кинезите
-
- Rob
- Редовен член
-
- Клуб:
- Мотор:
Значи за тие пари или конзерва стара 20 год или кинез стар година-две. Шо е подобро? Или би требало да кажам помалце лошо? Изгледа треба да се направи ребаланс на буџетот.
Бади, кај ти исчезна постот за Кивеите од 250? Се премисли или...?
Иначе, јас пак да прашам за еден модел...
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=848219
Honda CF MOTO, V3 250 cc -2010
...и за уште еден:
Regal Raptor 250 -09
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=779865
Бади, кај ти исчезна постот за Кивеите од 250? Се премисли или...?
Иначе, јас пак да прашам за еден модел...
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=848219
Honda CF MOTO, V3 250 cc -2010
...и за уште еден:
Regal Raptor 250 -09
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=779865